1. Træhuse udgør en øget risiko for brand
Denne fejl går tilbage til middelalderen. På det tidspunkt byggede man huse i byer ukontrolleret og tæt på hinanden, så brande hurtigt kunne sprede sig fra det ene hus til det andet og ødelægge hele bydele. Brande var også mere sandsynlige, fordi mange brugte ild til opvarmning og madlavning. Selvom stenhuse ikke var årsagen til branden, var de i stand til at forhindre, at branden bredte sig til andre bygninger.
I dag er der ikke kun strenge byggeregler, men også andre brandårsager. I dag opstår brande hovedsageligt af uagtsom håndtering af ild (f.eks. rigtige lys på juletræet eller stearinlys nær gardiner og polstrede møbler) eller af kabelbrande. Hvis der opstår brand, brænder enheden først, og der dannes røg og giftige dampe. Derfor er der i dag installeret røgdetektorer i hver lejlighed.
Først senere breder branden sig til bygningens struktur. 36 procent af alle husbrande kan begrænses til en rumbrand, hvorefter renovering af træbygninger er lige så dyr som for solide huse. Men hvis hele huset brænder, er det særligt vigtigt for beboernes sikkerhed, at de har så længe som muligt til at forlade huset uden at blive ramt af nedfaldende affald. Træ har den fordel, at det giver efter for brand meget senere.
Det lyder umiddelbart ulogisk. Hvis man smed en bjælke og en mursten ind i et bål, ville bjælken i sidste ende kun være en bunke aske, mens murstenen ikke ville blive beskadiget. I et solidt hus bruges der dog ikke kun mursten, men også mange andre bærende og forbindelseselementer.
Når træ brændes, danner det et beskyttende kullag på ydersiden, som beskytter indersiden, fordi kulets varmeledningsevne er lavere end træs. Derfor brænder tykke træstammer langsomt i en pejs eller bål. Ilden æder jævnt gennem træet, og der kan gå op til en time, før de bærende trædele giver efter, og huset styrter sammen.
Anderledes forholder det sig med et armeret betonloft. Stål udvider sig hurtigere end beton, når det opvarmes, hvilket forårsager revner og brud. Desuden bøjer stålbjælker efter kort tid og bringer stabiliteten af etagerne over og taget i fare.
Dette demonstreres særligt imponerende af den lettiske træhusproducent Pavasars Modular Housing, som udførte en brandtest på to modelhuse: et lavet af træ og et af solid konstruktion. Videoen (på lettisk med engelske undertekster) viser, hvor forskellig brandadfærden i husene er.
2. Træhytter er modtagelige for skimmelsvamp og skadedyr
Ud over ild er træorm og skimmelsvamp de mest frygtede fjender af træhuse. Faktisk giver fugtigt træ en ideel grobund for spredning af skimmelsvamp og skadedyr. Men århundreder gamle træbygninger – også i Schweiz og Skandinavien – beviser, at der er gennemprøvede træbeskyttelsesmetoder. Hertil kommer moderne træbearbejdningsprocesser, så skimmelsvamp og skadedyr ikke længere spiller en rolle i moderne træhuse.
Fugtsikring af vores bjælkehuse begynder i produktionshallen, hvor vi tørrer træet grundigt ved hjælp af tekniske tørreprocesser inden forarbejdning. Herefter pakker vi komponenterne i vejrbestandig film og leverer dem hjem til dig. Bygger du dit bjælkehus på en regnfri dag, er isoleringsmaterialerne og trækomponenterne effektivt beskyttet mod vejrrelateret fugt.
Beskyttelse af træet omfatter også et tæt tag, tilstrækkeligt tagudhæng og en afstand mellem jorden og træhuset, som garanteres af fundamentet. En dampgennemtrængelig konstruktion er også afgørende for, at fugt ikke samler sig i træhuset, men kan slippe ud. Det sker på grund af træets naturlige evne til at optage fugt og frigive det til miljøet.
Punktering kan påvirke træets evne til at ånde, da de danner en vandtæt barriere. Træolier og imprægneringer, der beskytter træet indefra og også fås i forskellige (men mindre intense) farver, er mere velegnede. I vores online shop kan du tilføje passende olier og imprægneringer samt voksprodukter til indvendige overflader til din ordre.
3. Træhytter kræver regelmæssig trævedligeholdelse
Pleje og vedligeholdelse er afgørende for både massive huse og træhytter. Mange har dog indtryk af, at træhuse kræver omfattende træpleje ud over det sædvanlige vedligeholdelsesarbejde. Det er dog ikke rigtigt, at man hvert år skal slibe og male et træhus helt om.
En sådan omfattende træpleje er kun mulig, hvis træet er beskyttet med en farvet lak. Den farvede lak danner et vandafvisende lag på træet, der beskytter det mod elementerne. Men dette virker kun, så længe malingen ikke revner. Når dette sker, er træet nedenunder ubeskyttet, opsuger vand, svulmer op og får malingen til at revne yderligere. Derfor bør du kontrollere lakken årligt for skader og reparere den, hvis det er nødvendigt.
Imprægneringer derimod trænger ind i træet og beskytter det indefra. Hvor længe de giver pålidelig beskyttelse afhænger af placeringen. Mens malingen på vejrsiden bør fornyes hvert femte år, kan den side, der vender væk fra vejret, gå i 20 år uden ny maling, hvis husvæggen har en baldakin til effektiv beskyttelse mod vejret. Ligesom ved solide huse er det vigtigt at efterse facaden regelmæssigt for at opdage skader så tidligt som muligt.
4. Skove fældes for at lave træhuse
Mens hele skove bliver ryddet til træproduktion og landbrug i mange dele af verden, vokser skovene i EU. Ifølge Europa-Parlamentet steg skovarealet med 11 millioner hektar mellem 1990 og 2010. Bæredygtigt skovbrug yder et vigtigt bidrag til bevarelsen af skovene. Kun enkelte træer fjernes fra skoven for at give plads til unge træer. Vores træ kommer fra langsomt voksende nordiske graner. De er kendetegnet ved en særlig tæt træstruktur og stammer fra bæredygtigt skovbrug i Europa.
I stedet for at skade klimaet hjælper bæredygtigt produceret træ faktisk med at bekæmpe klimaændringer. Mens de vokser, fjerner træer CO₂ fra atmosfæren og opbevarer det i deres træ. Hvis træet bruges i træhuse eller møbler, forbliver CO₂ bundet, mens nye træer vokser i skoven og kan lagre yderligere CO₂. Jo flere træhuse vi bygger, og jo længere vi kan vedligeholde dem, jo mere CO₂ lagrer vi i vores byer og samfund.
5. Træhytter er dyre
Når det kommer til haveskure, lokker mange producenter kunder med billige produkter lavet af plast og træ-plast kompositter. Det solide hus giver stadig indtryk af at være billigere end træhuse af sammenlignelig størrelse. Faktisk er byggeomkostningerne i øjeblikket ved at udjævne sig, da tømmerpriserne falder fra deres top i 2021. Samtidig gør stigende energipriser produktionen af beton, stål og mursten dyrere.
Ud over materialeomkostningerne er tidsforbruget og varmeomkostningerne også afgørende. Elementerne til træhuse er normalt præfabrikerede og kan samles på stedet inden for få dage. Solide huse skal derimod samles på stedet. Selv minusgrader påvirker ikke byggeriet af træhuse, mens solide huse kræver lange tørretider. Denne tidsbesparelse betyder lavere arbejdsomkostninger og en hurtigere indflytning i det nye hus.
Det gælder også vores store bjælkehytter med to eller flere soveværelser. Vi leverer sættet til dit bjælkehus hjem til dig, hvor du selv kan samle det inden for få dage eller få det samlet af vores professionelle montageteam. Så snart vinduer og døre er på plads og taget er tætnet, kan huset flyttes ind, fordi der ikke er vægge, der skal pudses eller tapetseres.
Træhytter sparer også omkostninger, når det kommer til opvarmning. Træ har naturligvis fremragende isolerende egenskaber, så yderligere isolering af væggene i vores bjælkehuse er ikke nødvendig. Vi anbefaler kun at isolere gulv og loft og tilbyder isoleringssæt hertil, som du kan tilføje til din ordre hos os.
Mens effektiv isolering kun spiller en mindre rolle i redskabsskure og garager, er der andre haveskure, der i det mindste bør være delvist opvarmede. Disse omfatter annekser, gæstehuse, sommerhuse og saunaer. Selvom træ-plastkompositter efterligner træets udseende, har de ikke de samme isolerende egenskaber. De kræver derfor installation af dyre isoleringsmaterialer eller forårsager høje varmeomkostninger. Vores bjælkehytter har ikke kun vægge af ægte træ, men også termoruder og døre. Om vinteren kan du også bruge en mobil varmeovn til at skabe et hyggeligt tilflugtssted i din egen have.