• Traehytter24 Logo
  • Kolonihavehuset som drøm og virkelighed

    Kolonihavehuset, et charmerende fristed mellem by og natur, har aldrig før været så eftertragtet som nu. Flere og flere byboere drømmer om at forlade betonjunglen til fordel for det grønne oase, hvor man kan dyrke sin egen salat og finde ro i det grønne. Men før du kaster dig ud i husjagten, er der en række væsentlige overvejelser, der bør gøres. Vi har konsulteret eksperter inden for kolonihaveverdenen for at guide dig gennem processen.

    1. Lokalitet er afgørende

    Det er en udbredt misforståelse, at det er umuligt at købe en kolonihave. Selvom der er ventelister i visse haveforeninger, hvor heldet er afgørende for optagelse, findes der også foreninger, typisk dem uden tilknytning til Kolonihaveforbundet, hvor der ingen venteliste er. Priserne varierer markant afhængigt af foreningen. Ifølge Thomas Hermann Lang fra Kolonihaveforbundet er ventelisten især lang i storbyer som København og Århus. I andre områder er kolonihaverne mere tilgængelige, og det er en god idé at udforske foreningens haver eller tjekke deres opslagstavle ved fælleshuset for haver til salg. Nogle haveforeninger har endda egne hjemmesider, hvor du kan finde oplysninger om tilgængelige haver. På Kolonihaveforbundets hjemmeside, kolonihaveforbundet.dk, og websitet Kolonihave.nu, kan du finde lister over medlems- og ikke-medlemsforeninger.

    2. Økonomiske overvejelser

    Når du investerer i et kolonihavehus, bør du være opmærksom på, at det kan være svært at få hele investeringen tilbage ved salg, især hvis du vælger en have i en forening tilknyttet Kolonihaveforbundet. Forbundet har fastlagt en øvre grænse for huspriserne med det formål at gøre kolonihavehuse tilgængelige for alle. Selv hvis du udfører reparationer og forbedringer på dit hus, kan du ikke forvente at genindtjene alle udgifterne ved salg. I modsætning hertil giver det dig større frihed i prisfastsættelsen, hvis du køber i en forening, der ikke er tilsluttet forbundet. Prisen på et hus i en Kolonihaveforbundet-forening kan dog ofte være lavere end i ikke-tilsluttede foreninger.

    3. Finansiering og lån

    At låne penge til et kolonihavehus er en anden udfordring. Realkreditlån er normalt ikke tilgængelige for denne type ejendomme, så du skal henvende dig til din bank og anmode om et banklån. Renten på et sådant lån vil sandsynligvis være højere end de typiske 2 procent for boliglån. Forvent renter mellem 4 og 8 procent, som ejendomsmægler Ole Sauer fra EDC i Ballerup rådgiver. Dette skal inkluderes i dine økonomiske overvejelser, inden du begiver dig ud i købsprocessen.

    4. Vær opmærksom på husets historie

    Selvom du måske ser på huset som dit nye, skinnende sommerhus, skal du huske, at det er brugt, ligesom at købe en brugt bil. En byggesagkyndig og kvalitetschef hos Energihuset Danmark, anbefaler at undersøge husets tidligere ejere og eventuelle årsager til ejerskifte. Har huset tidligere været udsat for skader, eller skyldes ejerskifte simpelthen tilfældigheder? Det er værd at undersøge for at undgå ubehagelige overraskelser.

    5. Få en ekspert med på råd

    Det er altid en god idé at tage en håndværker eller en byggesagkyndig med dig, når du inspicerer huset. Dette sikrer, at der ikke er skjulte problemer som f.eks. taglækager eller skjulte råd. En professionel kan se ud over din personlige begejstring for huset og give en objektiv vurdering. Derudover er det en god idé at få en byggesagkyndig til at lave en mundtlig gennemgang af husets tilstand eller endda udarbejde en skriftlig rapport.

    6. Vurder tidligere ejerens arbejde

    Mange kolonihavehuse er bygget eller renoveret af tidligere ejere, og reparationer kan have været gør-det-selv-projekter. Spørg sælger om, hvad de selv har lavet, ikke for at kritisere deres arbejde, men for at være opmærksom på eventuelle problemer. Nogle selvbyggere klarer opgaven godt, mens andre ikke gør det. Dette kan påvirke husets tilstand og skal tages i betragtning.

    7. Tæt tag er afgørende

    En af de mest kritiske faktorer at tjekke er tagets tilstand. Et utæt tag kan forårsage store skader, både synlige og skjulte. Vandindtrængen kan føre til fugtskader og skimmelsvamp, og det er afgørende at sikre, at taget er i god stand for at undgå kostbare reparationer i fremtiden. Vær især opmærksom på dette, da skader på et kolonihavehus kan have langvarige konsekvenser.

    8. Foreningens kultur og økonomi

    Før du forelsker dig i en kolonihave, er det en god idé at undersøge foreningens kultur. Er der arrangementer som grillfester eller fællesarbejdsdage? Er der et positivt fællesskab, som passer til din livsstil? Samtidig er det vigtigt at undersøge foreningens økonomi. Tidligere generalforsamlingsreferater og regnskaber kan give dig indsigt i foreningens økonomiske sundhed. Dette er afgørende for at undgå ubehagelige økonomiske overraskelser i fremtiden.

    9. Undersøg kloakering

    Ifølge Kolonihaveforbundet bør du også undersøge, om kolonihaveforeningen er tilsluttet kloaksystemet, eller om der er planer om dette. Mangel på kloakering kan føre til høje ekstraomkostninger for haveejere, som du bør være opmærksom på, før du køber. Kloakering kan påvirke ejendommens værdi og pålægge dig yderligere udgifter.

    10. Overnatningsregler

    Endelig, før du investerer i et kolonihavehus, skal du afdække overnatningsreglerne i foreningen. I nogle kolonihaveforeninger er overnatning forbudt, mens andre tillader det kun i visse perioder. Reglerne fastlægges af kommunen, foreningens regler og vedtægter og kan være baseret på sikkerheds- og brandbeskyttelsesårsager. Hvis du ønsker at bruge huset som et “mini-sommerhus,” skal du nøje undersøge disse regler.

    Konklusion

    Kolonihavehuset er en drøm for mange, men det er vigtigt at tage de nødvendige skridt for at sikre, at din investering er velovervejet og gennemtænkt. Ved at tage højde for de nævnte faktorer og konsultere eksperter på området, kan du maksimere din glæde ved dit fremtidige kolonihavehus og undgå potentielle faldgruber. Husk altid at foretage en grundig undersøgelse og rådføre dig med professionelle, inden du træffer en endelig beslutning om at købe dit eget brugte kolonihavehus. Du kan spare dig selv for mange problemer ved, at købe et nyt kolonohavehus igennem Træhytter24 i stedet for.

    back to top