• Traehytter24 Logo
  • Læs her hvordan du stopper fugt i dit sommerhus

    Hvis du spekulerer på, hvordan du stopper fugt i dit sommerhus, er du ikke alene. Selvom det normalt ikke er et problem i de varmere måneder, kan du begynde at få problemer med fugt, når der først kommer mere regn – hvilket ikke er uhørt i Danmark. Lad os se på, hvad der forårsager fugt, hvordan du beskytter dit sommerhus mod det, og hvad du skal gøre for at løse disse problemer.

    Hvorfor bliver mit sommerhus fugtigt?

    Der er et par forskellige måder, fugt kan udvikle sig på i et sommerhus. Her er de mest almindelige.

    Ubehandlet træ
    Ubehandlet træ bliver beskadiget, når det udsættes for fugt uden først at modtage et beskyttende lag. En af de vigtigste ting, hvis ikke den vigtigste ting, er altid at behandle træbygninger eller -konstruktioner til tiden – lige efter de er installeret. Vi kan ikke understrege nok, hvor afgørende dette er.

    Kondensation
    Du vil se kondens akkumuleres, når fugtig luft kommer i kontakt med en kølig eller kold overflade – som dit sommerhusvindue. Fordi den kolde udeluft er i direkte kontakt med vinduet, skaber den den perfekte overflade til kondens.

    Det er godt at vide, at enkeltruder er meget mere udsatte for kondens end termoruder, som har bedre isolering. Når du vælger mellem enkelt- og termoruder, skal du overveje fordele og ulemper.

    Kondensproblemer kan føre til vækst af skimmelsvamp og meldug, som kan ødelægge vinduesrammerne og luftkvaliteten indenfor. Kondensproblemer kan løses med tilstrækkelig ventilation eller lejlighedsvis opvarmning i de koldere årstider.

    Vandindtrængen
    Vandindtrængen er et irriterende problem og refererer til, når vandet trænger ind i det træ, sommerhuset er lavet af. Et andet ord, du måske hører brugt om en bestemt type vandindtrængning, er gennemtrængende fugt – hvilket betyder, når vand trænger ind i en bygnings vægge og når ind.

    Stigende fugt
    Opstigende fugt er et lignende koncept som gennemtrængende fugt. Fugten trænger ind i bygningen, men som du måske kan gætte ud fra navnet, kommer den fra jorden under.

    Hvordan genkender du det? Du kan se det på væggene ved tidevandsmærker eller fugtige pletter, der rejser sig fra gulvet. For at undgå opstigende fugt bør dit sommerhusfundament bygges med et damptæt kursus (DPC), en dampspærre eller med en fundamentstype, der hæver sommerhuset op fra jorden – såsom jordskruer eller et piedestalfundament.

    Fugtisolering af dit sommerhus

    Versatil 1 – Sommerhus eller andet / 14 X 7 M / 88 MM / 93 M2 / G0315-1

    Så hvordan fugtsikre du dit sommerhus?

    Ventilation
    Den bedste måde at lade fugt bevæge sig ud af dit havehus på er ved at sikre, at der er tilstrækkelig luftbevægelse. At ventilere dit sommerhus ved at åbne vinduer eller døre regelmæssigt er den nemmeste måde at gøre det på.

    Det er godt at være opmærksom på, at selv når du ikke bruger dit sommerhus, opbygges der fugt i det. Hvis du nogensinde er trådt ind i en bygning, der ikke har været brugt i lang tid, vil du bemærke, at luften føles fugtig. Det skyldes, at alle bygninger er designet til at holde varmen indenfor. Den varme fugtige luft vil samle sig inde i ethvert hjem eller haverum og blive til kondens, hvis den ikke er ventileret.

    Afhængigt af din situation kan du også overveje at tilføje ekstra ventilationsåbninger til dit sommerhus. Disse vil normalt blive tilføjet til gavlen af ​​bygningen på modsatte sider.

    Træ behandling
    Husk at overveje, hvor vigtigt det er at behandle tømmeret i din bjælkehytte eller sommerhus og beskytte det mod vejr og vind. Når du ikke behandler træet, bliver det sårbart over for enhver form for fugt – selv fra en tåge eller en let støvregn. Uden en beskyttende barriere kan vandet frit sive ind i træet og forårsage fugt.

    Historien slutter måske ikke her. Den fugt, der kommer ind i træet, kan føre til svampevækst og tør råd af tømmeret. Når først svampen er til stede, vil den støt vokse og sprede sig over tømmeret og ødelægge det i processen.

    Heldigvis er det nemt at forhindre dette i at ske. Alt du skal gøre er at behandle træet med jævne mellemrum med en vandtæt forsegling. Du påfører det først umiddelbart efter at have sat din struktur op og påfører derefter igen hvert par år, ifølge produktet og producenten.

    Holiday R – Træhytte Med To Soveværelser / 40 m2 / 8 x 8 m /

    Reparationer
    Efterse dit sommerhus regelmæssigt og reparer eventuelle beskadigede tætninger, revner eller huller, som du finder. Sørg også for at tjekke dit sommerhus efter en storm, kraftig regn eller snefald. Tjek tag, vægge, vinduer og døre. Du ønsker at fange eventuelle skader eller lækager så hurtigt som muligt og rette dem.

    Dette mindsker chancerne for, at du skal håndtere et større problem senere! Selvom det kan virke som en lille ting i starten, kan en lille utæthed eller revne i træet være starten på problemer med fugtigt og tørt råd.

    Det er også godt at vide, at trædøre og vinduer krymper med årene, hvilket kan påvirke deres effektivitet med hensyn til vejrbestandighed. Når du tjekker dem, skal du sørge for, at alle dele er ordentligt forseglet.

    Opvarmning
    Varme er den bedste måde at slå fugt på. Med de koldere måneder kommer en stigning i regn og luftfugtighed. Du kan begynde at bemærke, at der opstår kondens på vinduerne, hvilket signalerer, at der er for meget fugt.

    Den nemmeste og langt den bedste løsning er at bruge enhver form for varmelegeme, du foretrækker, til at varme sommerhuset og luften indenfor. Dette driver fugten ud sammen med den varme luft. Sørg for, at luften har åbninger, den kan slippe ud gennem – som et åbent vindue.

    Bekymret over energiregningen? Du behøver ikke opvarme dit sommerhus konstant. Nu og da i weekenden er nok. Det vigtige er ikke at efterlade noget sommerhus lukket og uden opsyn for længe.

    Isolering
    Planlægger du at bruge dit sommerhus året rundt? Eller måske vil du have et lag ekstra komfort? Overvej at tilføje isolering. Det hjælper med at holde temperaturen på et jævnt niveau og mindsker chancerne for, at du bliver nødt til at håndtere fugt forårsaget af regnvejr.

    Selv et tyndt lag isolering hjælper med at holde temperaturen i dit sommerhus på et mere lige niveau under kølige sommeraftener, hvilket gør det mindre sandsynligt, at der opstår kondens.

    back to top